Sörnäinen vanhoissa kuvissa neljännen kerran

Parisen vuotta olen harrastanut näitä kuvapainotteisia blogejani. Noin 220 valmista blogia löytyy tämänkin kirjoitelmani lopusta Arkistot osiosta. Suurin osa on näitä Helsinki-aiheisia. Olen ollut myös Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook-ryhmässä julkaisemassa postauksia kolmen vuoden ajan. Osa näistä blogi-kuvistakin on ollut myös siellä näytillä.

Tuon tapani mukaan jälleen 12 vanhaa valokuvaa esille. Olen aikaisemmin tehnyt jo kolme kuvapainotteista blogia täältä Sörnäisistä, jonka tienoilla olen itsekin asunut vuosina 1977-1989. Asuin Haapaniemenkadulla Hämeentien ja Sörnäisten Rantatien välissä.

Talvinäkymää Sörnäisistä 1890-luvulta

K.E. Ståhlberg on ikuistanut näkymää talvella 1890-luvulla Sörnäisistä. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

OTK:n ensimmäinen Fiat

Kuljettaja Uuno Harjanne on OTK:n ensimmäisen Fiat-merkkisen auton ratissa todennäköisesti vuonna 1920. Kuva on Työväen arkistosta.

Kone Oy Sörnäisten Rantatie 13

Kone Oy:n hissitehdas on sijainnut Haapaniemenkatu 6 ja Sörnäisten rantatie 11 osoitteessa. Tämä kuva on otettu sieltä vuonna 1927. Kuvan on ikuistanut H. Rosenberg. Rakennus on edelleen pystyssä. Se toimii nykyisin taideyliopiston teatterikorkeakouluna. Sen pihalla on Suomen ensimmäinen lasikattoinen sisäpiha.  Olen itse toiminut joskus 1970-luvun loppupuolella viikon tai kaksi kyseisen talon kiinteistönhoitajan Viljami Kangasluoman kesälomatuuraajana.

 

Elannon pääkonttori

Elannon pääkonttoria ja Hämeentietä elokuussa 1931 on kuvannut Aarne Pietinen. Rauhaisaa liikennettä on ollut eikä liikennevaloja vielä tuohon aikaan ollut. Kuva on Museovirastosta.

Yleisnäkymää Sörnäisistä

Tämä kuva on otettu OTK:n pääkonttorin katolta Hämeentieltä. Aarne Pietinen on tämän yleisnäkymän Sörnäisistä ikuistanut meitäkin varten katsottavaksi. Ajankohta on ollut vuosi 1935. Kuva on Museovirastosta.

Margariinin vaivausta

Tässä ollaan kuvan myötä Tukon margariinintehtaalla Panimokatu 1-3. Margariinin vaivaus on menossa. Kuva on vuodelta 1949.

Pojat ongella

Kaksi poikaa on ongella Sörnäisten satama-alueella vuonna 1950. Kuvan on ottanut Tauno Norjatvirta. Työväen arkiston kuvakokoelmista on tämä ikuistus peräisin.

Lapsia jonossa Sompasaaressa

Elannon henkilökunnan lapsia kävi kesäsiirtolassa Sompasaaressa. Tämä kuva on 1950-luvulta. Lapsia on jonottamassa päärakennuksen edessä. Nähtävästi on kohta safkaa tarjolla ja skruudaminen saa luvan alkaa. Kuvan on ottanut Eino Heinonen.

Hanasaaren voimalaitos

Hanasaaren voimalaitoksen toinen rakennusvaihe on meneillään. Putkistoja ja venttileitä on kuvassa. Foto Roos on ottanut tämän kuvan 30.1.1965 ja se on Helsingin kaupungin museosta peräisin.

OTK.n tuotantoalue

OTK:n tuotantoaluetta on tuntematon kuvaaja ikuistanut Sörnäisissä vuonna 1970. Kuva on Työväen arkistosta.

Aamuruuhkaa Sörnäisten rantatiellä

Valokuvaaja Eeva Rista on ikuistanut näkymää Sörnäisten rantatien aamuruuhkasta toukokuussa 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Merihakaa

Jalmari Aarnio on kuvannut Merihakaa Korkeasaaresta päin.  Etualalla on vesibussi. Ajankohta on 1970-luku.

Laitan tähän suorat linkit kolmeen aikaisempaan blogiini Sörkasta: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Sörnäinen – Mannari (blogaaja.fi)  ja tässä toinen Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Sörnäinen toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) sekä kolmas Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Sörnäinen kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Laitan ohessa muutaman sopimuskumppanieni mainoksen, joissa on hyviä ja edullisia tarjouksia.

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Tämä on hyvä vaihtoehto rengaskauppoihin. Nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi; useita maksutapoja sekä edulliset renkaat ja vanteet. Rengasmerkkejä ovat mm. Good year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Continental, Michelin ja Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jossa on tosi edulliset hinnat. Klikkaa kuvaa ja katso! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.