Tykätyimpiä vanhoja valokuvia postauksistani ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa

Olen reilun kolme vuotta saanut olla mukana Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä. Olen alusta alkaen ollut jakamassa myös vanhoja valokuvia tässä ryhmässä, jonka jäsenmäärä on pian jo 117 000 henkeä. Itselläni on tullut työni kautta kokemusta eri puolilla Helsinkiä oleviin valtion rakennuksiin kahdenkymmenen vuoden ajalta vuosilta 1977-1997 alkaen Sörnäisten ja Hakaniemen suunnalta ja siirtyen keskustan alueelle. Sieltä käsin tuli tutuksi myös kiinteistöjä Töölössä ja Lauttasaaressa.

Nyt tuon tämän kuvapainotteisen blogini kautta esille 12 vanhaa valokuvaa Helsingistä niiden kuvien joukosta, jotka olen postannut viime kesä- ja heinäkuun aikana. Niiden suosion olen katsonut tykkääjien määrästä, jotka näissä ovat keskimäärin tuhat yhtä kuvaa kohden.

Lopussa esittelen lyhyesti valokuvaaja Eino Heinosta, jonka ottamia valokuvia olen useinkin ollut välittämässä näytille vanhoista valokuvista kiinnostuneille henkilöille.

Nainen ja nuori tyttö Hakaniemessä

Tämä kuva oli varsin suosittu. Postasin sen Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä 26.6.2023. Tässä nainen ja nuori tyttö odottelevat bussia Hakaniemessä. Taiteilija Ismo Hölttö on ottanut heistä kuvan vuonna 1967. Kuva on Kansallisgalleriasta / Ateneum. Sillä oli yli 1700 tykkääjää ja kommentteja oli yli 130.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Matkustajia metrossa

Helsingin kaupungin liikennelaitos on ollut toimeksiantaja tämän kuvan ottamisessa, mutta kuvaajan nimeä ei ole tiedossa. Näkymä on vuodelta 1982. Postasin kuvan 26.6.2023. Sillä oli noin 1000 tykkääjää ja kommentteja oli yli 90. Kuva on Helsingin kaupungin museosta.

Puhelinkoppi Hevossaaressa

Volker von Bonin on ikuistanut näkymää Laajasalontien varrelta Hevossaaressa puhelinkopista. Ajankohtaa ei ole tiedossa. Taustalla on Variksennokka. Tämän toin näytille Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä 27.6.2023. Sillä oli 1100 tykkääjää ja kommentteja oli noin 70. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Nuori mies moottoripyörän selässä

Kuva on 1970-luvulla otettu Pitäjänmäessä. Nuori mies istuu moottoripyörän satulassa. Puutalo mäen päällä on osoitteessa Kyläkirkontie 29. Kuvan on ottanut Harri Ahola. Julkaisin kuvan 3.7.2023. Sillä oli noin 870 tykkääjää. Kommentteja käytiin 85 kertaa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Matkustajia on menemässä raitiovaunuun

Vallilan hallien ratapihalla on kuvattu 1970-luvulla matkustajien pyrkimistä raitiovaunuun. Kuvan on ottanut Unto Laitila. Postasin kuvan 3.7.2023 Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmään. Sillä oli lähes 900 tykkääjää. Kommentteja oli yli 40. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Keittiö Puu-Vallilassa

Iäkäs nainen on keittiössään Puu-Vallilassa. Eeva Rista on ollut siellä kameransa kanssa paikalla. Osoite on ollut Vallilantie 25 ja ajankohta vuosi 1973. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Kuva on postattu 12.7.2023 ja sillä oli 935 tykkääjää ja 40 kommenttia.

Talvinen kuva Tehtaankadulta

Nainen rattaineen on Tehtaankadulla lähellä Kapteeninkadun kulmaa pikku pakkasessa lapsensa kanssa 10.12.1973. Kameran takana on ollut arvostettu Helsingin kuvaaja Kari Hakli. Kuva on postattu keskellä kesää 12.7.2023 ja sillä oli yli 820 tykkääjää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkko valmistui vuonna 1969. Sen ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen. Tämä upea rakennus sijaitsee Lutherinkatu 3 osoitteessa Töölössä. Olen kaksi kertaa itsekin ollut tuossa kirkossa läheisteni häätilaisuuksissa.  Teuvo Kanerva on ottanut tämän kuvan vuonna 1969. Museoviraston kuvakokoelmista löytyy tämä ikuistus. Postasin tämän näkymän ryhmässä 14.7.2023 ja sillä oli yli 1000 tykkääjää ja noin 100 kommenttia.

Lenita äitinsä kanssa torilla

Lenita Airisto on yhdessä äitinsä Allin kanssa Hakaniemen torilla vuonna 1957. Kuvan heistä on ottanut U.A. Saarinen. Postasin kuvan 16.7.2023 ja sillä oli yli 1000 tykkääjää. Kommenteissa ei millään uskottu kyseessä olevan Lenita ja äitiäkin luultiin Sylvi Kekkoseksi. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Kaivopuiston konsertti

Kaivopuistossa on ollut konsertti 11.7.1976. Keijo Laajisto on ollut siellä paikalla kameransa kanssa. Konsertissa esiintyivät suomalaiset rock-yhtyeet Royals ja Pen Lee. Tässä on yleisöä tuosta konsertista. Postasin kuvan ryhmässä 16.72023. Sillä oli yli 850 tykkääjää ja noin 50 kommenttia. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Poliisi ohjaa liikennettä

Poliisi on pöntössä ohjaamassa liikennettä Helsingin ydinkeskustassa 10.9.1951. Kuvan on ottanut U.A.Saarinen. Kuvan postasin 23.7.2023. Sillä oli silloin 935 tykkääjää ja kommentteja noin 60. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Tilkan sotilassairaala

Aarne Pietinen Oy on ikuistanut näkymää ylväästä Tilkan sotilassairaalasta 1940-luvulla. Se sijaitsee Pikku Huopalahdessa Mannerheimintiellä.  Olen itse käynyt siellä muutama vuosi sitten käyttämässä vaimon sukulaista silmälääkärissä eli sairaalatoimintoja siellä on edelleen. Kuva on Museovirastosta. Tämän postasin 24.7.2023 ja sillä oli yli 1100 tykkääjää ja noin 100 kommenttia löytyi kuvan pohjalta.

Eino Heinonen vuonna 1933

Tässä on 28-vuotias Eino Heinonen Elannon pääkonttorin rakennuksessa Hämeentie 11-13 ja Kaikukatu 2 osoitteessa. Hän kuvaa malli-ikkunaa Elannon koristelu-osastolla somistamossa vuonna 1933. Tämä olikin osittain hänen toimenkuvaansa tuohon aikaan.

Eino Heinonen syntyi vuonna 1905 Helsingissä ja hän kuoli 81 vuotiaana vuonna 1986. Hän oli suomalainen mainosmies ja valokuvaaja. Hän työskenteli Osuusliike Elannon palveluksessa ensin mainososastolla ja sitten somistamolla. Vuodesta 1949 alkaen hän keskittyi valokuvaukseen. Eino Heinonen perusti Elannon valokuvaamon ja kuvasi paljon Elanto-lehdelle. Lisäksi hän teki mainoskuvauksia. Tarkkasilmäinen Eino Heinonen kantoi kameraa mukanaan myös vapaa-aikanaan ja hän kuvasi värikästä kaupunkielämää.

Heinonen kuvasi paljon elantolaisten kesänviettoa. Itsekin olen ollut välittämässä hänen kuviaan muun muassa Sompasaaren kesäsiirtolasta, jossa Elannon henkilökunnan lapset saivat viettää kesiään. Elanto oli vuokrannut jo vuonna 1921 kohteen henkilökuntansa käyttöön.

Laitan tässä muutamia hienoja tarjouksia sopimuskumppaneiltani. Klikkaa kuvaa ja kurkista, mitä sieltä löytyy. Olen itsekin näistä hyödyntänyt Lomarengasta ja Vallilaa. Olimme kesällä Suodenniemellä Lomarenkaan välittämässä mökissä. Vallilasta olemme hankkineet muutamia mattoja ja parit verhot.

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso! Nyt on tarjolla tosi edulliseen hintaan äkkilähtö-mökkejä! Klikkaa ja katsele! Stikkaa ja tsiigaa!

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja sekä paljon muuta kodin sisustukseen liittyvää tavaraa. Outletissa on aikamoiset alennukset nyt! Pikakatsauksella suurin alennus oli 77 %. Siellä on verhoja, julisteita, liinoja, patakintaita, kangaskasseja, mattoja, kankaita, pyyhkeitä, pussilakanoita, tyynynpäällisiä, essuja, kulhoja, mukeja, tarjottimia, lautasia ja vahakankaita. Katso ja klikkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.