Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Tykätyimpiä postauksiani elo-lokakuulta 2023

Nyt on mennyt jo rikki 120 000 hengen jäsenmäärä Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä. Puoli vuotta tuli kuun vaihteessa täyteen, kun olen ollut moderaattorina kyseisessä ryhmässä. Laitan tähän kuvapainotteiseen blogiini näytille kuvia elo-lokakuulta 2023, joista on eniten pidetty ja mitkä ovat minun ryhmään viemiäni. Tapanani on ollut esittää aina 12 vanhaa valokuvaa kerralla. Esittelen vielä lopussa Helsinki-aiheisia valokuvia ottaneen kuvaajan Tyyne Böökin muutamalla sanalla.

Rautatieasema

Hugo Sundström on kuvannut näkymää Rautatieaseman suuntaan vuonna 1929. Ajankohtaan nähden on ollut melko vilkasta menoa niin jalan kuin autoilla ja moottoripyörällä. Hugo toimi lehtivalokuvaajana Hufvudstadsbladetille. Kuva on Museoviraston kokoelmista. Tämän kuvan postasin 27.7.2023.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Omakotitaloja Länsi-Pakilassa

Samanlaisia omakotitaloja on vieri vieressä Kyläkunnantiellä Länsi-Pakilassa vuonna 1971. Tämän vanhan valokuvan on ottanut Sirkka Valanto. Tämän kuvan postasin 2.8.2023 ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Elannon pääkonttori

Melko rauhaisaa liikennettä on ollut Elannon pääkonttorin tienoilla Hämeentiellä elokuussa 1931. Aarne Pietinen on käynyt siellä ikuistamassa tämän näkymän. Postasin kuvan 11.8.2023 Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmässä. Pääkonttori on osoitteessa Hämeentie 11-13 ja Kaikukatu 2. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Sodan tuhoja

Olemme sodan ajan Helsingissä 9.7.1941. Vaasankatu 10 osoitteessa talo palaa. Sodan tuhoja on kuvannut valokuvaaja Neittamo. Kuva on Sotamuseon kokoelmista. Postasin tämän kuvan 17.8.2023.

Itäväylää Herttoniemen kohdilla

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Itäväylältä Herttoniemen kohdilta vuosien 1977-1978 aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Postasin kuvan ryhmässä 20.8.2023.

Kaisaniemenkatua

Katunäkymää Kaisaniemenkadulta on kuvannut Ilpo Forssen vuonna 1978. Etualalla on nuorison suosima vaatetusliike Teinitalo. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Postasin sen 21.8.2023.

Elisabeth Taylor Suomessa

Elisabeth Taylor piipahti Suomessa siinä yhteydessä, kun hän oli Leningradissa filmaamassa vuonna 1975. Siellä tehtiin elokuvaa Lintu sininen. Tässä on kuva lentokoneesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta. Postasin kuvan 25.8.2023.

Vanha ylioppilastalo

Into Konrad Inha on kuvannut Vanhaa ylioppilastaloa ja rauhaisaa Itäistä Heikinkatua vuonna 1908. Nykyisin se tunnetaan Mannerheimintienä. Kuva on Suomen valokuvataiteen museosta. Postasin tämän ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa 5.9.2023.

Tytöt puhelinkopissa

Simo Rista on kuvannut vuonna 1969 tyttöjä heidän ollessaan puhelinkopissa Mannerheimintiellä Helsingissä.  Koppi on elokuvateatteri Bio Capitolin vieressä. Postasin kuvan 10.9.2023. Se on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista peräisin.

Sturenkadun sillan avajaiset

Lehtivalokuvaaja Hugo Sundström on ollut paikalla kameransa kanssa, kun Sturenkadulla vietettiin sillan avajaisia 15.11.1929. Olen tuonut samaisen kuvan näytille Helsinki vanhoissa kuvissa ryhmään 16.9.2023. Kuva on Museovirastosta.

Linja-autoasema Kampissa

Aukusti Tuhka on ikuistanut näkymää Helsingin linja-autoasemalta Kampista vuonna 1953.Postasin tämän kuvan ryhmässä 24.9.2023. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Pohjoisesplanadi 37 ja 39

Joulun aika vuonna 1964 on kyseessä, kun Volker von Bonin on ikuistanut kaunista näkymää Pohjoisesplanadi 37 ja 39 rakennusten kohdilta. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin. Postasin tämän kuvan ryhmässä 4.10.2023.

Esittelen vielä tässä lopuksi yhtä arvostamaani valokuvaajaa Helsingistä. Olen muutamia hänen vuonna 1918 ottamia valokuvia tuonut näytille Helsingin taistelusta Hakaniemen torin tienoilta Siltasaaresta Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook ryhmässä.

Tyyne Böök

Oheisen valokuvan Tyyne Böökistä on ottanut Pekka Kyytinen vuonna 1962. Tyyne Ellen Böök syntyi 21.3.1884 Helsingissä ja kuoli 11.6.1968 myös Helsingissä. Hän varttui viisilapsisessa perheessä äitinsä yksinhuoltajuudessa. Isä otti ja lähti siirtolaiseksi Pohjois-Amerikkaan. Tyyne kiinnostui valokuvauksesta teini-ikäisenä tyttönä työskennellessään K.E. Ståhlbergin valokuvaamossa. Vuonna 1913 hän perusti oman valokuvaamon Siltasaarenkatu 6 osoitteeseen. Se oli melko lähellä Helsingin työväentaloa. Tunnetuimmat kuvansa Tyyne Böök otti vuonna 1918 huhtikuussa Helsingin taistelun aikana. Tyyne Böök piti myös valokuvaukseen liittyviä kursseja. Hän luopui valokuvauksesta yrittäjänä 1920-luvulla. Hän oli mukana alusasuliikkeessä ja myöhemmin Vene- ja moottoripaja-yrityksessä yhdessä sisarensa Hilja Böökin kanssa. 1940-luvun loppupuolen hän asui Ruotsissa.

Tässä tulee vielä muutama sopimuskumppanieni mainos hyvistä tuotteista tai palveluista. Katso ja klikkaa!  

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja sekä paljon muuta kodin sisustukseen liittyvää tavaraa. Outletissa on aikamoiset alennukset nyt! Siellä on verhoja, julisteita, liinoja, patakintaita, kangaskasseja, mattoja, kankaita, pyyhkeitä, pussilakanoita, tyynynpäällisiä, essuja, kulhoja, mukeja, tarjottimia, lautasia ja vahakankaita. Katso ja klikkaa!

*

Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.