Kuukausikooste Helsinkiä vanhoissa kuvissa omista postauksistani

Kuulun facebook-ryhmään ”Helsinki vanhoissa kuvissa” ja olen ollut sinne tuomassa tarjolle vanhoja valokuvia muille ryhmäläisille nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Olen omasta mielestäni ollut melko aktiivinen, sillä reilun kolme vuotta olen päivittäin joka ainoa päivä osallistunut kuvien tuomiseen. Mielenkiintoisimmista kuvista olen sitten tehnyt koostetta näihin kuvapainotteisiin blogeihini. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta olen jotenkin yrittänyt tuoda myös tekstillä paikallishistoriaa vähän esille samalla.

Nyt on tässä esillä loka- ja marraskuun ajalta viime vuodelta 2023 niitä valokuvia, jotka tuossa 123 000 jäsenen ryhmässä ovat eniten herättäneet mielenkiintoa minun laittamistani kuvista. Olen mitoittanut blogini siten, että 12 valokuvaa on mielestäni sopiva määrä esitellä kerrallaan Helsinkiä tätä kautta. Tässä kuvapainotteisessa blogissa käydään ydinkeskustassa, Kampissa, Käpylässä, Kruununhaassa, Kaartinkaupungissa, Hakaniemessä ja Lauttasaaressa.

Ateneuminkuja

Nyt olemme ihan kujalla. Ateneuminkuja aivan Helsingin ydinkeskustassa on kuvassa. Näissä yleiskuvissa tulee hyvin esille myös kunkin ajan pukeutumista ja muotia. Tässä ollaan vuodessa 1974. Matti Honkavaara on tämän kuvan ottanut ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Tämän kuvan postasin 12.10.2023 ja siitä tykkäsi yli 930 ryhmäläistä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kampin keskustaa

Useita kioskeja eri tarkoituksiin on ollut rinnakkain Kampin keskustassa 1980-luvulla. Taustalla näkyy Simonkatu 8. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän ikuistanut. Tällä valokuvalla oli yli 2000 tykkääjää ja kommenttejakin se herätti noin 200. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Nainen vetelee lastenvaunua

Elannon ex-somistaja Eino Honkanen ryhtyi myöhemmin valokuvaajaksi ja tässä on hänen yksi otoksensa Käpylästä. Kuva on vuodelta 1950 ja lastenvaunumuoti oli tuon näköistä. Nainen nousee vaunuineen mäkeä ylös Vipusentie 10 kohdilla. Taustalla on Käpylän työväentalo. Tämä valokuva sai yli 1100 tykkääjää. Sen postasin 15.10.2023.

Hotelli Seurahuoneen baari

Hillevi Lagerstam ja Tauno Palo istuvat rauhaisassa Hotelli Seurahuoneen baarissa vuonna 1970. Valokuvaaja Helge Heinonen on ottanut heistä tämän kuvan. Tauno Suuri on ollut yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista näyttelijöistä. Kuva on Museovirastosta peräisin.

Huokausten silta

Sofiankadulla on sijainnut vuonna 1931 ”Huokausten silta”, kun Aarne Pietinen on tämän valokuvan ottanut. Se rakennettiin juuri samana vuonna ja siinä yhteydessä, kun arkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelemaa Kaupungintaloa peruskorjattiin. Tämä ylikulkusilta purettiin samassa yhteydessä, kun Kaupungintaloa seuraavan kerran remontoitiin 1960-luvulla. Tämä kuva sai tykkääjiä yli 1200. Museoviraston kuvakokoelmista on tämä otos peräisin.

Pojat leikkivät Krunikassa

Teuvo Kanerva on kuvannut leikkiviä poikia keväällä 1962 Kruununhaassa Meritullinkadun ja Rauhankadun kulmauksessa. Tästä jonkin matkaa ylös päin Rauhankatu 17 osoitteessa oli minun työpaikkani vuosina 2005-2019. Se on Kansallisarkisto. Tämä kuva on Museovirastosta. Yli 840 tykkääjää oli tällä valokuvalla.

Läntinen rantakatu vuonna 1909

Tässä on näkymää entiseltä Läntiseltä rantakadulta. Nykyisin tämä katu on Eteläranta. M.L. Carstens on kuvauttanut tämän näkymän kustantajan ominaisuudessa vuonna 1909. Tämä katu on Kaartin kaupunginosassa. Tämä katu alkaa Kauppatorilta ja päättyy Tähtitornin vuoren kupeeseen. Kadulla on mittaa noin puoli kilometriä.  Vanha kauppahalli on tämän kadun varrella. Yli 1000 tykkääjää oli tällä näkymällä. Kuva on Museovirastosta.

Moottoripyöräkilpailu vuonna 1931

Tämä kuva on moottoripyöräkilpailusta välillä Helsinki ja Karlberg vuonna 1931. Neiti Rosenqvist on starttaamassa matkalle. Se tapahtui Senaatin torilta. Hän voitti ensimmäisen sijan. Kuvan on ottanut Neittamo Oy. Tällä otoksella oli yli 1000 tykkääjää. Kuva on Museovirastosta.

Johanneksen kirkon korjaustyöt

Tämä kuva herätti paljon keskustelua. Kauhisteltiin kovasti, kun ei ole turvavaljaita ja muutenkin on aika vaarallisen näköistä työtä. Johanneksen kirkkoa on korjattu kesäkuussa vuonna 1934. Aarne Pietinen on ottanut tämän kuvan. Johanneksen kirkko on osoitteessa Korkeavuorenkatu 12. Entinen naapurini Aake Kalliala on toiminut siellä suntiona, tosin Naapurilähiö tv-sarjassa. Tämä kuva on Museoviraston kokoelmista. Tällä oli myös yli 1000 tykkääjää ja kommentteja oli yli 80.

Kaisaniemenkatua vuonna 1968

Hyvinkään museosta on peräisin tämä kuva, jossa mainostetaan Rondo-lankaa kadun varsilla. Kuva on otettu 25.10.1968 Kaisaniemenkadulla tuntemattoman kameramiehen toimesta. Tykkääjiä oli yli 1200 ja kommentteja oli yli sata.

Hakaniementoria vuonna 1913

Arvostamani valokuvaaja Signe Brander on ikuistanut meitäkin varten näkymää Hakaniemen torilta yli 110 vuotta sitten. Torin takana taustalla näkyy Kruununhakaa. Silloin on ollut torimyyjillä suojakatokset. Tällä valokuvalla oli yli 1000 tykkääjää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Mutterikioski Lauttasaaressa

Aili Sinkkonen on kuvannut Mutterikioskia Lauttasaarentiellä 31.8.1969. Itse olen poikennut kahville joitakin kertoja 1990-luvulla, kun meillä oli kiinteistönhoidossa Terveydenhoito-oppilaitos Purjeentekijänkujalla. Sieltä tullessa joskus poikettiin tässä työkavereiden Timpan ja Vennen kanssa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tällä fotolla oli yli 1500 tykkääjää.

Tässä on yksi sopimuskumppanini mainos. Käy kurkistamassa klikkaamalla kuvaa!

*

Offerilassa on satoja eri mahdollisia juttuja, kuten esimerkiksi parturia, auton pesua, kauneushoitoa ja vaikkapa mitä. Tässä on sinulle pikaratkaisu, kun et tiedä, mitä ostat synttärilahjaksi lyhyellä varoitusajalla tai kun haluat yllättää ystävän. Täältä löytyy lahjakortteja lähiliikkeisiin asuit missä päin Suomea tahansa. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.