Kaisaniemi vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Kaisaniemi on virkistävä puistoalue aivan Helsingin keskustassa. Siellä on ollut monenlaista toimintaa vuosikymmenien aikana. Urheilua Kaisaniemessä on voitu harrastaa muun muassa keilailun, luistelun, pesäpalloilun ja yleisurheilun merkeissä. Tällä kertaa kuvissa on pitkän matkan juoksijoita ja luistelijoita edustamassa urheilulajeja. Kaisaniemessä on järjestetty musiikkikonsertteja ja siellä on vieraillut myös sirkusta sekä tivolia. Siellä on voinut kierrellä puistossa ja istua kaikessa rauhassa penkillä katsellen suihkulähdettä ja kuunnellen linnun laulua. Soutukilpailuja on pidetty ympäristössä ja varmasti on myös kaloja käyty narraamassa. Kaisaniemen ravintola on vuosikymmenien ajan palvellut helsinkiläisiä ruokineen ja juomineen.

Laitan kuvapainotteisen blogini loppuun suorat linkit aikaisemmista Kaisaniemeä käsittävistä blogeistani. Kaisaniemenkadusta minulla on ollut valokuvat aivan erikseen.

Kaisaniemi nähtynä Siltasaaresta

Frans Oscar Liewendal on piirtänyt oheisen maalauksen vuosien 1851-1852 aikana. Siinä on litografi-työnä Kaisaniemi nähtynä Siltasaaresta. Kuva on Museoviraston kokoelmista. Liewendal oli Ruotsista syntyisin oleva litografi. Hän eli vuosina 1818-1890. Hän tuli Tukholmasta vuonna 1834 Helsinkiin Fredrik Tengströmin perustaman litografisen painon johtoon. Myöhemmin hän osti tuon painon itselleen.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Talvinen Kaisaniemi 1890-luvulla

Karl Emil Ståhlberg on ottanut tämän talvisen kuvan Kaisaniemestä 1890-luvulla. K.E. Ståhlberg perusti valokuvaamo Atelier Apollon. Hän oli monipuolinen uranuurtaja valokuvauksessa ja elokuvan teossa. Tämä kuva on Museovirastosta.

Johan Kock ja kansalliskaartilaisia

Vuoden 1905 suurlakon yhteydessä luotiin sekä akateemisten piirien että työväen taholla järjestyskaarteja. Johan Kockista tuli näin muodostetun kansalliskaartin komentaja. Valokuva on Kaisaniemestä otettu vuonna 1905. Sen on ottanut P. Torniainen. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Kolehmaisen juoksijaveljekset

Valokuvassa ovat vasemmalta alkaen Hannes, Viljam ja Tatu Kolehmainen. Kuva on otettu Kaisaniemen kentällä vuonna 1907. Kuva on peräisin Journalistisesta kuva-arkistosta. Viisinkertainen olympiamitalisti Hannes on tässä 18 vuotias. Viljamista tuli William, kun hän vuonna 1910 muutti Yhdysvaltoihin. Hän juoksi vuonna 1912 maratonilla maailmanennätyksen 2.29.39,2, mutta koska hän oli ammattilaisurheilija, niin sitä ei luettu ME:ksi. Tatu oli mukana Tukholman olympialaisten kympillä ja maratonilla vuonna 1912, mutta hän joutui keskeyttämään molemmissa.

Suomen opiskeleva nuoriso

Suomen opiskelevan nuorison raittiusliiton kesäkokous pidettiin vuonna 1910 Kaisaniemessä. Todennäköisesti eivät pikkupojat löytäneet montaakaan tyhjää pulloa heidän jäljiltään. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Näkymä Kaisaniemestä Hakaniemeen päin

Viljo Pietinen on kuvannut maisemaa Kaisaniemestä Hakaniemen suuntaan vuosien 1937-1939 välisenä aikana. Kuva on Museovirastosta.

Luistelijoita vuonna 1941

Helsingin Suomalaisen Luistinseuran luistelijoita on ryhmäkuvassa  27.2.1941 luistinradalla Kaisaniemessä. Kuvan on ottanut Viljo Pietinen. Museovirasto on tämän kuvan arkistoinut. Seuran luistinranta tehtiin ulkoradaksi Kaisaniemeen meren lahdelle. Seura perustettiin 26.1.1908 samaan aikaan Suomen Luisteluliiton kanssa. Nykyisin nimi on Helsingin Luistelijat.

Tivoli Sariola Kaisaniemen kentällä

Tivoli Sariola on ollut vierailulla Kaisaniemen kentällä. Klovni on tullut Ruotsista asti. Pekka Kyytinen on tämän kuvan ottanut vuonna 1952. Se löytyy Museoviraston kuvakokoelmista.

Taitoluistelua vuonna 1958

Ritva Tammilaakso on Kaisaniemen puiston luistelukentällä vuonna 1958. Kuvan on ottanut Istvan Racz. Pariluistelussa hänen kavaljeerinaan toimi Panu Tammilaakso. Kuva on Museovirastosta.

Kaisaniemen suihkukaivo ja puistoa

Volker von Bonin on kuvannut Kaisaniemen puistoa ja suihkulähdettä kauniine kukkineen. Ajankohtaa ei ole mainittu Museoviraston tiedostossa. Sieltä tämä kuva on peräisin. Tässä ollaan Itäisen teatterikadun kohdilla.

M.A. Numminen laulamassa Kaisaniemessä

Markku Lepola on kuvannut laulaja Mauri Antero Nummista Kaisaniemessä vuonna 1971. Tämä kulttuuri monitoimimies on lähtöisin Somerolta. Mauri Antero on toiminut uransa aikana laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, näyttelijänä, ohjaajana ja tuottajana. Itse muistan, että Mauri Antero lauleskeli nähneensä Helga-neidin kylvyssä. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Kasvitieteellistä puutarhaa

Pääkasvihuone kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemessä on tässä kuvassa, jonka on ottanut Saara Vilhunen. Kuva on vuodelta 2007 ja se on Museovirastosta.

Laitan tähän linkit aiemmista Kaisaniemen blogeistani. Ensimmäisen tein 11.10.2022 ja siihen pääsee tästä: Kaisaniemi vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi) . Toinen blogini täältä on 24.1.2023 ja se on tässä: Kaisaniemi vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) – Tässä on kolmas blogini 12.4.2023: Kaisaniemi vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi) . Tässä on neljäs blogi 18.4.2023: Kaisaniemi vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä on yksi sopimuskumppanieni mainos. Klikkaa kuvaa ja katso, Mitä on tarjolla.
*

Hobbyboxista löydät kiintoisia tarvikkeita joka lähtöön. Siellä on parhaimmillaan jopa 70 %:n alennuksia. Klikkaa kuvaa ja katso! Näet muun muassa, että kävely- ja juoksumatot lähtevät lähes puoleen hintaan. Itse olen ottanut tavaksi kävellä tai hiljalleen juosta telkkaria katsellessa silloin, kun ulkona on kova pakkanen tai liian liukasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.