Hämeentie Helsingissä vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Huhtikuun puolessa välissä viime vuonna olin vanhojen kuvien kanssa täällä Hämeentiellä edellisen kerran. Tämä on nyt viides kerta ja olen tuonut siten jo 60 kuvaa näytille tämän itselleni niin tutun kadun varrelta, kun tämän kuvapainotteisen blogini olen valmiiksi saanut. Nyt lähden liikkeelle vuodesta 1890. Laitan blogini loppuun linkit kaikista aiemmista Hämeentien kuvista, joten niistä saa jo melko hyvän käsityksen, miten maailma on täälläkin muuttunut.

Silta Vantaanjoen ylitse

Tässä on pohjoisen puolen päätä Siltasaaresta vuonna 1890. Daniel Nyblin on kuvannut siltaa Vanhassa kaupungissa. Alla on Vantaanjoki. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Itäinen Viertotie 2 ja Hakaniementori

Signe Brander on ikuistanut näkymää Hakaniementorin tienoilta vuonna 1908. Entinen Itäinen Viertotie 2 on kuvassa ja nykyisin se on Hämeentie 1. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Itäinen Viertotie 19 ja 17

Signe Brander on ottanut tämänkin kuvan vuonna 1908. Tässä on Itäinen Viertotie 19 ja 17. Nämä vastaavat nykyisiä Hämeentie 22 ja 20 osoitteita. Numero 19 purettiin sitten Viidennen linjan tieltä pois. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Itäinen Viertotie 9 ja 11

Edelleen olemme vuodessa 1908 ja valokuvaaja Signe Branderin ikuistamissa kuvissa. Tässä on Itäinen Viertotie 9 ja 11. Nämä ovat nykyisin Hämeentie 12 ja 14. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hermannin paloasema 1911

Valokuva on otettu melko tuoreeltaan, sillä rakennus on valmistunut vuonna 1911 eli samana vuonna kuin näkymäkin on kuvattu. Hermannin paloasema sijaitsi Itäisen Viertotien varrella tiheimmin asuttua osaa vastapäätä, Backaksen tilalla. Vuonna 1930 se siirrettiin Sörnäisten satamaan. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän kuvan, joka on Helsingin kaupunginmuseosta.

Itäinen Viertotie 24

Eric Sundström on ottanut tämän valokuvan vuonna 1928. Osoite on Itäinen Viertotie 24. Ebeneserkoti sijaitsi tässä. Talon peruskivi laskettiin 22.5.1907 ja vihkiäiset pidettiin joulukuussa 1908. Tässä ollaan Helsinginkadun kulmauksessa. Arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli tämän rakennuksen. Talon arkkitehtuuri on yksinkertaisen korutonta jälkijugendia. Rakennuksessa oli tilat lastentarhalle, kasvattajatarseminaarille ja lastenkodille. Talossa on ollut myös Pelastusarmeija sekä Alli Trygg-Heleniuksen Kansankoti. Se kuului ensimmäisiin setlementtihenkisiin laitoksiin Suomessa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hermannin apteekki

Hermannin apteekki sijaitsi osoitteessa Itäinen Viertotie 73 ja nykyisessä Hämeentie 73:ssa. Olof Sundström on ottanut tämän kuvan vuonna 1931. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Uudet tienviitat 1932

Hämeentien ja Mäkelänkadun risteykseen tulivat uudet tienviitat vuonna 1932. Niistä on kuvan ottanut Aarne Pietinen. Taustalla on ruumishuone. Kuva on Museovirastosta.

Katri Valan hautajaissaatto 28.5.1945

Katri Valan hautajaissaatto on menossa Haapaniemen kentän kohdilla Hämeentiellä vuonna 1945. Väinö Kannisto on tämän näkymän ikuistanut. Katri Vala oli syntynyt 11.9.1901 Muonionniskassa ja hän kuoli 28.5.1944 Eksjössä Ruotsissa. Hän oli opettaja, runoilija ja suomentaja. Katri Vala kuoli tuberkuloosiin Eksjön parantolassa vain 42-vuotiaana. Hänet tuhkattiin kesäkuussa tukholmalaisessa krematoriossa, jossa pidettiin myös omaisten ja Ruotsin kirjailijaliiton järjestämät hautajaiset. Uurna siirrettiin Suomeen toukokuussa 1945. Uurna haudattiin Valan kuoleman vuosipäivänä Marjatanmäen puistoon, joka nykyisin tunnetaan Katri Valan puistona. Varsin paljon tragediaa oli Katri Vala elämänsä aikana saanut kokea aivan lapsuudesta lähtien. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Kustaa Vaasantien ja Hämeentien kulmaus

Constantin Grünberg on ottanut kuvan Kustaa Vaasantien ja Hämeentien risteyksestä. Näkymä on vuodelta 1955. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vakuutusyhtiö Kansan rakennustyömaa

Tuntematon kuvaaja on ottanut 28.9.1961 kuvan vakuutusyhtiö Kansan rakennustyömaalta Hämeentie 33 ja Vilhonvuorenkatu 2 kohdilta. Kuva on sisäpihalta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vappumarssijoita Hämeentiellä

Harri Ahola on ollut kameransa kanssa paikalla Hämeentiellä vuonna 1974, kun siellä on vappumarssijat olleet matkalla kohti Hakaniemen toria. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on linkit neljään aikaisempaan blogiini Hämeentieltä. Ensimmäisen kirjoitin 6.10.2022 ja se löytyy tästä: Hämeentie Helsingissä vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi)  .Tässä on toinen blogini 28.12.2022: Hämeentie vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) .Kolmas blogini on kirjoitettu 22.2.2023. Se on tässä:  Hämeentie vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi) . Neljäs blogini 15.4.2023 on tässä: Hämeentie Helsingissä vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Laitan yhden sopimuskumppanini mainoksen tähän loppuun. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa! Mukavahan se on tehdä tilauksia kotisohvalta käsin!

*

Offerilassa on satoja eri mahdollisia juttuja, kuten esimerkiksi parturia, auton pesua, kauneushoitoa ja vaikkapa mitä. Tässä on sinulle pikaratkaisu, kun et tiedä, mitä ostat synttärilahjaksi lyhyellä varoitusajalla tai kun haluat yllättää ystävän. Täältä löytyy lahjakortteja lähiliikkeisiin asuit missä päin Suomea tahansa. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.