Vanhempia valokuvia Helsingistä näytille jälleen

Olen ollut reilun kolme vuotta mukana Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Melko aktiivisesti olen siellä tuonut näytille vuotta 1990 vanhempia valokuvia. Niitä olen kaivellut muun muassa Helsingin kaupunginmuseosta ja Museoviraston kuvakokoelmista. Tuon tässä myös kuvapainotteisen blogini kautta tarjolle nyt niitä kuvia, jotka tämän vuoden tammi- ja helmikuun aikana ovat eniten herättäneet kiinnostusta ryhmässä.

Tuossa Facebook ryhmässä on tällä hetkellä noin 131 400 jäsentä. Huhtikuun lopulla viime vuonna aloitin tämän ryhmän moderaattorina. Ehkä luovutan tuon taksvärkkityön piakkoin jollekin toiselle.

Tämän kertaisten valokuvien kautta vierailemme Isolla Roballa, Lauttasaaressa, Ruskeasuolla, Siltavuoressa ja Itäväylällä. Käymme myös Hämeentien varrella, Kauppatorin lähellä Katajanokan puolella, Siltasaarenkadulla ja Fredalla.

Frisco disco

Nuorisoa on Frisco discon edustalla Isolla Roballa vuonna 1978. Harri Ahola on tämän kuvan ottanut. Tämä on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin oleva otos.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Lohiapajanlahti Lauttasaaressa

Pojat ovat onnistuneet kehittämään lautan puulaatikosta. Tässä he etenevät vettä pitkin Lohiapajanlahdella, joka on lähellä Pajalahden venesatamaa Lauttasaaressa. Kuvan on ottanut Jalmari Aarnio vuonna 1955. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Rajasuutari Ruskeasuolla

Rajasuutari August Johansson on vaimonsa ja kissansa kanssa kotinsa edustalla Ruskeasuolla. Kotoa käsin hän hoiti myös liikeyritystään. Hugo Sundström on tämän kuvan ottanut vuonna 1938. Rajasuutari ei ole suorittanut mestarintutkintoa. Sitä tuo nimitys tarkoittaa. Tämä kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Helsingin rautatieasema Faltin

Helsingin rautatieasemaa on kuvannut Artur Faltin vuonna 1919. Rautatientorilla on vossikka-ajureita odottelemassa keikkaa. Kuva on Museovirastosta.

Siltavuorenrantaa

Unto Laitila on kuvannut Siltavuorenrantaa vuonna 1971. Taustalla on Pitkäsilta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Rahastaja raitiolinja 10

Iloinen ilme on raitiolinja kympin rahastajalla vuonna 1947. Bertel Okkola on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lauttasaaren vesitorni

Lauttasaaren sienimäistä vesitornia on kuvannut Teuvo Kanerva vuonna 1968. Se oli aikanaan yksi näyttävimmistä maamerkeistä Larussa. Kuva on Museovirastosta.

Liikennettä Itäväylällä

Jonkin verran on ollut ruuhkaa Itäväylällä vuonna 1968 Unto Laitilan kuvaa ottaessa. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Elokuvateatteri Tuulensuu

Hämeentie 2 on osoite elokuvateatteri Tuulensuulla. Tämä kuva on Viljo Pietisen ottama vuonna 1943. Teatteri tuli tähän 6.1.1929 Arena-nimellä. Syyskuussa 1939 siitä tuli Kinoston ensimmäinen elokuvateatteri Helsingissä ja siinä yhteydessä sen nimi muuttui Tuulensuuksi. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Uspenskin katedraali ja Norrmenin talo

Antero Markelin on ikuistanut näkymää Katajanokasta. Siinä ovat ylväinä Uspenskin katedraali ja Norrmenin talo. Ajankohta on ollut vuosi 1959. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Siltasaarenkatua

Foto Roos on kuvannut Siltasaarenkatua vuonna 1950. Taustalla häämöttää Lars Sonckin piirtämä Kallion kirkko. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pieni tyttö Fredrikinkadulla

Tämä sykähdyttävä ja ihastuttava kuva on paljasjalkaisesta pikkutytöstä. Hän istuu Fredrikinkatu 47 kohdilla jalkakäytävän reunalla. Lähellä on Kalevankadun kulma. Olen tämän kuvan tuonut muutamia kertoja Helsinki vanhoissa kuvissa facebook ryhmään. Nytkin sillä oli yli 2600 tykkääjää. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Oheiset kuvat olen postannut siis Helsinki vanhoissa kuvissa facebook ryhmässä 16.1. – 21.2.2024 välisenä aikana. Näillä kaikilla kuvilla on ollut keskimäärin yli 1000 tykkääjää ja ne ovat herättäneet paljon keskustelua.

Laitan tähän loppuun yhden sopimuskumppanin mainoksen. Tässä tarjotaan lomamökkejä nyt erikoisesti hiihtokeskuksiin. Siellä on paljon mökkejä myös muualta. Kesäksikin voi alkaa jo mökkiä katselemaan.

*

Klikkaa kuvaa ja katso, mitä on Lomarenkaalla tarjolla! Vuokralla on myös edullisesti joitakin Äkkilähtö-mökkejä, joissa on reilu alennus hinnoissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.