En oikein tiedä, milloin historian kehitys Malmin lentoasemalta päättyy. Onko vielä tehty aivan lopullista päätöstä kentän kehittämiseksi? Tässä tuon kuitenkin näytille viidennen kerran vanhoja valokuvia sieltä. Paljonhan siellä on ollut vuosikymmenien aikana lentämisen lisäksi myös muita toimintoja. Laskuvarjohyppääjille se on ollut tosi mieluinen paikka. Olen näiden vanhojen valokuvien kautta saanut nähdä entisen kansakouluajan luokkakaverini kuvia hyppääjänä. Hän oli Jari Mynttinen Ristiinasta. Hänen kohtalokseen koitui myöhemmin riippuliito Norjassa. Olen Jarista jotakin kirjoittanut aiemmissa blogeissani.
Nyt on tullut täyteen 5 x 12 valokuvaa Malmin lentoasemalta. Niistä saa jo jonkinlaisen käsityksen paikallishistoriaa. Helsingin olympiakisojen aikaan oli Malmin kenttä melkoisen vilkas. Urheilijoita, valtiovieraita ja julkkiksia bongailtiin varmaankin hyvin tarkasti siellä. Paljon on valokuva-aineistoa siltä ajalta kertynyt. Laitan blogini loppuun suorat linkit kaikista aikaisemmista lentoasemaa koskevista kuvapainotteisista kirjoitelmistani.
Malmin lentoaseman vihkiäisiä vietettiin 5.5.1938. Kuvan on ottanut Atlantic-Photo. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Hugo Sundström on ottanut kuvan sähköttäjästä, joka on työssään Malmin lentoaseman paikannushytissä Helsingin maalaiskunnassa. Ajankohta on vuosi 1938. Kuva on Museovirastosta.
Hugo Sundström on tämänkin kuvan ottanut. Tässä on Malmin lentoaseman radiopeilaushytti. Kuva on vuodelta 1938. Se on Museovirastosta.
Malmin lentokentän avajaisia vietettiin 5.5.1938. Lentonäytös kuului tuolloin asiaan. Sitä on tässä seuraamassa kunniavieraat. Vasemmalta alkaen pääministeri Aimo K. Cajander, eduskunnan puhemies Hakkila, sotamarsalkka Mannerheim, rouva Holsti, ulkoministeri Rudolf Holsti, rouva Helenius, kenraali Ilmari Helenius ja etäämmällä oikealla puolustusministeri Juho Niukkanen. Kuvan on ottanut Hufvudstadsbladetin lehtivalokuvaaja Hugo Sundström. Kuva on Museoviraston kokoelmista.
Matkailukongressi on alkamassa Malmin lentoasemalla. Kuvan on ottanut Pietinen vuonna 1939. Kuva on Museovirastosta.
Tässä on porukkaa saattamassa Lontoon olympiakisoihin lähteviä urheilijoita Malmin lentoasemalla 25.7.1948. Vilho Uomala on tämän kuvan ottanut. Kuva on Museovirastosta.
U.A. Saarinen on ottanut kuvan lentoasemalta matkustajien palvelutiskin äärestä. Kuva on vuodelta 1950 ja se on Museoviraston kokoelmista peräisin.
U.A.Saarinen on tämänkin kuvan ottanut Lentoaseman työntekijöistä vuonna 1950. Kuva on Museovirastosta.
Pekka Kyytinen on kuvannut näkymää, kun Tie-Nalle tiehöylä siirtää loskaa ja lunta lentokentältä. Vuosi 1959 on meneillään. Kuva on Museovirastosta.
Heti lentokoneesta hyppäämisen jälkeen on alkanut vapaa pudotus Kaarle Mäkeläisellä. Taustalla näkyy Malmin lentoaseman rakennus. Tuula Heikkola on tämän hypyn kuvannut vuosien 1972-1973 aikana. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.
Tuula Heikkola on kuvannut laskuvarjohyppääjiä Malmin lentoasemalla. Aivan keskellä oleva silmälasipäinen kaveri on ex-luokkalaiseni Jari Mynttinen. Ajankohta on vuosi 1985. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.
Tässä on vuonna 1938 valmistunut terminaalirakennus, lennonjohtotorni. Kuva on aika tuore. Sen on ottanut Juho Nurmi vuonna 2017. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.
Ensimmäisen blogini kirjoitin Malmin lentoasemalta 30.1.2023. Se löytyy tästä: Malmin lentoasema vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi). Toisen tein 16.2.2023. Se on tässä: Malmin lentoasema vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) . Kolmas blogini 11.3.2023 on tässä: Malmin lentoasema vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi). Neljännen blogin tein 20.5.2023 ja se löytynee tästä: Malmin lentoasema vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi).
Laitan yhden sopimuskumppanini mainoksen tähän loppuun. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa! Mukavahan se on tehdä tilauksia kotisohvalta käsin!
Offerilassa on satoja eri mahdollisia juttuja, kuten esimerkiksi parturia, auton pesua, kauneushoitoa ja vaikkapa mitä. Tässä on sinulle pikaratkaisu, kun et tiedä, mitä ostat synttärilahjaksi lyhyellä varoitusajalla tai kun haluat yllättää ystävän. Täältä löytyy lahjakortteja lähiliikkeisiin asuit missä päin Suomea tahansa. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa