Kaisaniemenkatu lähtee Rautatientorilta aivan Helsingin ydinkeskustasta ja suuntaa koilliseen. Alkupisteenä on Kaivokadun ja Mikonkadun risteys. Se päättyy Unioninkadun varrella olevaan liikenneympyrään. Kaisaniemenkatua pitkin liikkuvat useat raitiolinjat sekä kaikki Rautatietorilta itään ja pohjoiseen lähtevät bussilinjat. Ennen metron valmistusta tämä liikenneväylä oli usein erittäin ruuhkainen, lyijy- ja pakokaasupitoinen.
Kaisaniemenkatu muodostui 1913. Katu puhkaistiin ennestään rakennettujen kortteleiden läpi. Siitä se sai ensimmäisen nimensäkin, Murtokatu. Vuonna 1915 se sai nykyisen nimensä lähellä olevan Kaisaniemen puiston mukaan.
Laitan tämän kuvapainotteisen blogini loppuun suorat linkit aiemmin kirjoittamiini turinoihin (=Vänrikki Mannisen turinat).
Kuvassa on Puutarhakatu 4 ja Fabianinkatu 38 kulmaus 1900-luvun alkupuolella. Kuva on otettu nykyisen Varsapuistikon länsireunan kohdalta lounaaseen. Risteyksen kohdalla kulkee nykyisin Kaisaniemenkatu. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
KaturakennustöitäKaisaniemenkatu murtautui läpi vanhojen kortteleiden. Tässä ollaan jo lähes loppusuoralla vuonna 1916. Eric Sundström on kuvannut katurakennustöitä, joissa hevosillakin oli omat voimansa näytettävänään. Eipä siis ole ihme, että myöhemmin on autojenkin yhteydessä puhuttu hevosvoimista. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Lumenpudotusta on kiinteistössä Kaisaniemenkatu 3 menossa 1920-luvulla. Kuva on Työväen arkistosta.
Hannes Mustakallio on ikuistanut henkilöautojen liikennettä Kaisaniemenkadulla vuosien 1930-1933 välisenä aikana. Ruuhkat olivat näköjään tuttuja jo tuolloin. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kuva on Elannon kokoelmista. Osattiin sitä rohdos- ja kemikaliomyymälässäkin hyllyttää tuotteet yhtä helposti saataviksi kuin apteekissa. Kuva on Kaisaniemenkatu 3 osoitteessa olevasta myymälästä otettu syyskuussa 1934.
Tämän näköalan on Constantin Grünberg kuvannut Liisankatu 29 ja Unioninkatu 39 katolta lounaaseen Kaisaniemenkadulle vuosien 1937-1938 aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Foto Roos on kuvannut ruuhkaista Kaisaniemenkatua vuonna 1965. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Foto Roos on kuvannut tämänkin näkymän edellisen tapaan Kaisaniemenkadulta. Tarkempaa ajankohtaa ei ole tiedossa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää talviselta Kaisaniemenkadulta 1970-luvulla. Pukeva on vasemmalla ja Vestio on oikealla. Valioasu ja Teinitalo ovat myös varsin lähellä, mutteivat näy kuvassa. HKM
Simo Rista on ollut kameransa kanssa paikalla vappuna 1970 Kaisaniemenkadun ja Unioninkadun kulmassa. Yleisöä on seuraamassa vappumarssia. Kuva HKM
Poliisi ohjaa liikennettä Kaisaniemnkadun ja Mikonkadun risteyksessä vuonna 1970. Eeva Rista on ikuistanut näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Simo Rista on kuvannut Kaisaniemenkatua vuonna 1973. Pukeva, Vestio ja Valioasu vaatetusliikkeistä ovat päässeet kuvaan. Ikuistus on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on suorat linkit aikaisempiin blogeihini Kaisaniemenkadulta. Ensimmäisen tein 16.12.2022 ja se löytyy tästä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kaisaniemenkatu – Mannari (blogaaja.fi)
Toinen blogini oli tehty 6.2.2023 ja se löytyy tästä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kaisaniemenkatua toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)
Kolmas blogi on 21.2.2023 tehty ja se on tässä: Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kaisaniemenkatu kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)
Laitan kaksi sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää. Huomio myös tämä KESÄALE!
Lindexissä on edullisia vaatteita vauvoille ja naisille! Käy kurkkaamassa!