Herttoniemi vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Olen viimeksi piipahtanut valokuvien myötä Herttoniemessä viime vuoden huhtikuussa. Nyt olen tekemässä viidettä kuvapainotteista blogiani täältä. Hertsikassa oli aikanaan autoliike Alvin, josta aina löytyi menopeli halvin. Muutaman auton minäkin häneltä ostin. Tutuksi tuli myös Malkit-niminen liike. Sieltä kävimme ostamassa siivoukseen ja kiinteistönhoitoon liittyviä tarvikkeita sekä turvakenkiä Kansallisarkistossa töissä ollessani.

Laitan blogini loppuun linkit kaikista aikaisemmista blogeistani Herttoniemestä. Niiden 60 valokuvan kautta saa jo jonkinlaisen käsityksen tästä kaupunginosasta. Olen tehnyt erikseen vielä kuvakoosteita Roihuvuoresta, joka sekin kuuluu Herttoniemeen.

Elokuvaryhmä Herttoniemessä

”Katariina ja Munkkiniemen kreivi”-elokuvan filmiryhmää on Herttoniemessä. Elokuvaa kuvattiin kesällä ja syksyllä vuonna 1942. Ulkokuvia otettiin Herttoniemen kartanon alueella. Vasemmalla käsikirjoittaja Kaarina Heliö, maskeeraja Senja Soitso ja oikealla kampaaja Marianne Seppälä. Miehet ovat ilmeisesti avustajia. Kuva on Museovirastosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Rakentajat kahvitauolla

Tontilla rakennetaan rintamamiestaloa vuosien 1950-1951 välisenä aikana. Rakentajat ovat nyt kahvitauolla. Osoite on Näätäkuja 18 Herttoniemessä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Koira-ajelua vuonna 1958

Istvan Racz on kuvannut Herttoniemessä valjakkoajelua Lassie-koirien kanssa. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Kansakoulun oppilaita syömässä

Ruokailu on menossa Herttoniemen kansakoulussa vuonna 1959. Ateriointi näyttää sujuvan mallikkaasti. Istvan Racz on tämänkin kuvan ottanut. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Kansakoulun oppilas

Kansakoulun oppilas tutkii laukkuaan vuonna 1959. Istvan Racz on ikuistanut tämänkin näkymän. Kuva on Museovirastosta.

Kiinteistö Oy Erätori

Heikki Havas on kuvannut Kiinteistö Osakeyhtiö Erätoria 1950-luvulla. Tämän rakennuksen ja lähitaloja muitakin on suunnitellut Eliel Muoniovaara. Hän oli spesialisoitunut erikoisesti elokuvateatterisalien suunnitteluun. Niitä hän teki yli 60 kappaletta. Ensimmäiset niistä olivat Kino Herttua Herttoniemen Erätorilla ja Bio Bristol Helsingin Aikatalossa. Eliel Muoniovaara syntyi 16.1.1918 ja kuoli 24.2.1993. Tämä kuva on Arkkitehtuurimuseosta.

Pesäpalloa Herttoniemessä

Tytöt pelaavat pesistä Siilitie 13 ja Siilitie 7 välisellä nurmikolla vuonna 1960. Istvan Racz on tämänkin kuvan ottanut. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Herttoniemeläinen tyttö

Herttoniemeläinen tyttö vuonna 1960 on tässä Istvan Raczin ottamassa valokuvassa. Kuva on Museovirastosta.

Erä-Liha liikkeen avajaiset

Erä-Liha elintarvikeliikkeen avajaisia on pidetty huhtikuussa vuonna 1969 Kettutie 2 osoitteessa Herttoniemessä. Valokuvaamo Kienanen on tämän näkymän käynyt ikuistamassa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kemikalio Nuitsin henkilökuntaa

Myyntitiskin takana on Kemikalio Nuitsin henkilökuntaa Hiihtomäentie 36 osoitteessa. Ajankohta on vuosi 1970. Valokuvaamo Kienanen on ollut paikalla kuvaamassa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kesäelanto

Tämä Elannon myymälä on pantu pystyyn Kipparlahden silmukassa vuonna 1931. Se on Herttoniemen siirtolapuutarha-alueen portin vieressä ja sitä kutsuttiin niin sanotuksi kesäelannoksi. Nina Hackman on tämän kuvan ottanut sieltä vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Elintarvikeliike K-Valinta Pajunen

Hiihtomäentie 18 osoitteessa on ollut Elintarvikeliike K-Valinta Pajunen vuonna 1979.  Nina Hackman on tämän kuvan kauppaliikkeestä ostanut. Minä, joka syön pari kertaa oman painoni verran jäätelöä vuodessa, olisin ollut iloinen, jos olisin tiennyt, että täältä saa tuutteja markan kappale. Ei sitä olisi kovin kauaa tänne Cadillacilla Hakaniemen tienoilta tullut. Omistin tuohon aikaan sellaisen.  Se oli polkupyöräni.

Laitan tähän linkit aiempiin blogeihini täältä Herttoniemestä. Ensimmäinen on tehty 5.10.2022 ja se löytyy tästä: Herttoniemi vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi)  ja tässä on toinen blogini 26.12.2022: Herttoniemi toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) Kolmas blogini ilmestyi 20.02.2023 ja se on tässä: Herttoniemi kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi) . Tässä on neljäs blogini 14.4.2023: Herttoniemessä vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä on vielä yksi sopimuskumppanin mainos. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä kaikkea on edullisesti tarjolla!

* Lomarenkaalla on myös talvimökkejä edullisesti vuokralla. Vielä ehtii niihinkin tutustua! Kesämökkejä kannattaa jo pikku hiljaa alkaa katsella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.