Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Helsingin Kauppatori on tärkeä turistikohde. Eteläsatama ja Katajanokka matkustajasatamineen on varsin lähellä, kun niistä ulkomaisia vieraita rantautuu. Torilta lähtee lauttoja Korkeasaareen ja Suomenlinnaan sekä sightseeing-risteilyjä Helsingin ympärille ja läheisyyteen. Monet näistä matkustajista poikkeavat tarkoituksella tai ohimennen myös Kauppatorilla joko ostoksilla tai myös kahvioiden antimia nauttimassa.

Kauppatori on ollut myös joidenkin kansanjuhlien areenana. Suurimpia tilaisuuksia ovat olleet Suomen jääkiekkojoukkueen saavuttama ensimmäinen maailmanmestaruus vuonna 1995 ja Lordin saavuttama Eurovision laulukilpailun voitto vuonna 2006. Lordin tilaisuuteen osallistui noin 90 000 henkeä.

Havujen myyntiä

Vuosi on 1918. Kansalaissota on meneillään. Tässä on havujen myyntiä Kauppatorilla. Kuva on Museovirastosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ruokaa on jaossa

Kansalaissodan aikana on annettu ruoka-apua Kauppatorilla.  Ihmisiä on paljon saapunut paikalle omine astioineen ruokaa noutamaan. Kuva on Museovirastosta.

Poikia Kauppatorilla

Paljasjalkainen helsinkiläinen on etualalla valokuvassa. Luulin ensin alkuun itse, että tässä on katupoikia, sillä heitäkin vuonna 1918 Helsingissä oli. Nämä pojat Kauppatorin kupeessa kuitenkin odottavat pääsyä lehtien tai sähkösanomien jakoon. Se selvisi kommenteista, joita tämä kuva tuotti, kun julkaisin sen myös Helsinki vanhoissa kuvissa Facebook-ryhmässä. Valokuva on Museoviraston kokoelmista.

Torikauppaa 1918

Kauppatorilla on ollut vilkasta vuonna 1918. Tämän kuvan valmistamisessa on ollut mukana kolme nimeä Hoffman, Wolff ja Zimmer. Kuva on Museovirastosta.

Jäätelömyyjiä

Helsingin jäätelötehtaan myyjiä on 1920-luvulla ollut myymässä tuotteitaan Kauppatorin kulmalla. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Partiolaisia Kauppatorilla

Partiolaisia on liikkunut Kauppatorilla vuonna 1931. Heistä on kuvan ottanut Aarne Pietinen. Otos on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Nainen myy hedelmiä

Nuorehko nainen on myymässä hedelmiä Kauppatorilla vuonna 1934. Aarne Pietinen on tämänkin kuvan ikuistanut sieltä. Se on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Kansanhuollon perunajono

Kansanhuolto on ollut jakamassa perunoita jonottavalle kansalle. Menossa on 1940-luku. Oikealla on sen ajan lastenvaunumallistoa. Pekka Kyytinen on tämän näkymän kuvannut. Tumma-asuiset ihmiset ovat olleet sankalla joukolla liikkeellä. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

 

Havis Amandan suihkulähde

Asser Kantola on ottanut värikuvan vuoden 1960 vappuna Havis Amandan suihkulähteeltä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kauppatorilta 1967

Unkarin lahja Helsingin valokuvaukselle on ollut Istvan Racz. Hän on ikuistanut satoja kuvia pääkaupungistamme. Spesiaalikuvaajana hän oli erikoistunut taide-esineisiin. Tässä on hänen kuvansa Kauppatorilta vuodelta 1967. Näkymä on Museoviraston kokoelmista.

Kukkien myyntiä

Nina Hackman on ikuistanut näkymää Kauppatorilta 6.5.1970. Tässä on kukkien myyntipiste. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tankeroita

Tässä on tankeroita myynnissä Helsingin Kauppatorilla 1970-luvulla. Kuvan on ottanut Harri Ahola. Tankeron käyttötarkoitus näkyy kuvasta. Nimi juontaa englantilaiseen sanaan dangerous , jonka entinen pääministerimme äänsi tankeromaisesti. Siitä hänelle tuli heti miten haukkumanimi. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Laitan tähän suorat linkit aiemmista blogeistani Kauppatorilta. Ensimmäisen tein täältä 15.11.2022. Se löytyy tästä: Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi)

Toisen blogini julkaisin 31.12.2022 Kauppatorilta. Se on tässä: Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Kolmas blogini Kauppatorilta ilmestyi 28.2.2023 ja se löytyy tästä: Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Neljännen blogin tein 25.4.2023 ja se on tässä: Helsingin Kauppatori vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä on vielä yksi sopimuskumppanini mainos. Käy katsomassa, mitä edullisia tuotteita on tarjolla. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Hobbyboxista löydät kiintoisia tarvikkeita joka lähtöön. Siellä on parhaimmillaan jopa 70 %:n alennuksia. Klikkaa kuvaa ja katso! Näet muun muassa, että kävely- ja juoksumatot lähtevät lähes puoleen hintaan. Itse olen ottanut tavaksi kävellä tai hiljalleen juosta telkkaria katsellessa silloin, kun ulkona on kova pakkanen tai liian liukasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.