Kruununhaka vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Nyt on jälleen tulossa paikallishistoriaa Kruununhaasta vanhojen valokuvien kautta. Nyt on vanhin näkymä vuodelta 1865. Yli sata vuotta vanhoja kuvia on muitakin, pari niistä arvostamani valokuvaajan Signe Branderin kuvaamia.

Kruununhaassa oli työpaikkani vuosina 2005-2019. Se oli Kansallisarkisto Rauhankatu 17 osoitteessa Snellmaninkadun kulmassa.

Laitan loppuun suorat linkit aiemmista kuvapainotteisista blogeistani Kruununhaasta. Kuvia on nyt noin 60 kasassa, joten niistä saa jonkinlaisen käsityksen kehityksestä.

Nuuskamyllynmäki 1865

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Nikolainkadulta vuonna 1865. Nykyisin tämä on Snellmaninkatua. Taustalla häämöttää Nikolainkirkko, joka oli myöhemmin Suurkirkko (1917-1959)  ja nyt Helsingin tuomiokirkko. Nuuskamyllynmäki on tuo kallion tienoo oikealla, johon Gustaf Nyström laittoi pystyyn Valtionarkiston vuonna 1890. Siitä tuli minunkin työpaikka reilu sata vuotta myöhemmin ja paljon siellä oli vielä Gustafin aikaisia juttuja ja on vieläkin. Gustaf Nyström oli arkkitehti sekä myös Teknillisen korkeakoulun rehtori ja arkkitehtuurin professori. Hän eli vuosina 1856-1917. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Päävartio ja Katajanokan silta

Eugen Hoffers on kuvannut Päävartiota ja Katajanokan siltaa 1860-luvulla. Taustalla näkyvää Nikolainkirkkoa rakennettiin vuosina 1830-1852. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Suomen Pankki ja Tuomiokirkko

Jälleen on kuvassa Nikolainkirkko yhdessä Suomen Pankin kanssa 1900-luvun alussa. Kuvan on ottanut Axel Lindahl. Kuva on Museovirastosta.

Maneesikatu 1-3

Asuinrakennus Maneesikatu 1-3 on kuvassa vuosien 1904-1906 välisenä aikana. Sinä aikana se myös valmistui. Näkymän on ikuistanut Knackstedt & Näther. Rakennus on Gustaf Estlanderin suunnittelema. Kuva on Museovirastosta.

Nikolainkatu 23,25ja 29

Signe Brander on ikuistanut näkymää Nikolainkadulta vuonna 1907. Puurakennuksia ei tässä maisemassa enää ollut, kun minä töihin kuljin tätä katua sata vuotta myöhemmin. En nähnyt kyllä hevosiakaan. Alun perin niitä on ollut runsaasti tällä alueella ja siitä on nimi Kruununhaka saanut nimensäkin. Tämä Signen kuva on Helsingin kaupunginarkistosta.

Konstantininkatua

On hyvä laskettelukeli Konstantininkadulla. Lumi on puhtaan valkoista. Kyseessä on nykyinen Meritullinkatu. Tämänkin kuvan on ottanut Signe Brander vuonna 1907. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Hevonen ja tiilikuorma

Tässä rakennetaan Karjalaisten kotia osoitteessa Liisankatu 17. Siitä tuli mieleen, etten Karjalasta, vaan Liisankadulta, heilin minä löysin. Olemme olleet yhdessä jo 41 vuotta. Tämän kuvan on ottanut V. Jääskeläinen vuonna 1910. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Teollisuuskoulu

Tässä ollaan Teollisuuskoulun tienoilla Mariankadun ja Kirkkokadun kulmauksessa vuonna 1930. Aarne Pietinen on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.

Nainen lapioi lunta

Kalle Havas on ottanut kuvaa, kun nainen lapio lunta Suurkirkon rappusilta. Raskas työ on ollut kyseessä. Tiedostossa on mainittu aikahaitariksi 1920-1939 tälle valokuvalle. Itse uskon, että se on sieltä loppupäästä ja miehet ovat sodassa. Osoite on Unioninkatu 29. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pojat heikoilla jäillä

Pojat ovat heikoilla jäillä vuonna 1932 Kruununhaassa. Aarne Pietinen on ollut kuvaamassa poikien uhkarohkeaa leikkiä. Kuva on Museovirastosta.

Suomen Pankki

Postin pakettiauto on poistumassa Suomen Pankista Snellmaninkadulla. Kuvan on ottanut Fredrik Runeberg. Ajankohta on vuosi 1959. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liikennettä Liisankadun ja Unioninkadun kulmassa

Liikennettä Liisankadun ja Unioninkadun kulmauksessa on kuvannut Eeva Rista vuosien 1970-1973 välisenä aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Laitan tähän suorat linkit aiemmista Kruununhaan blogeistani. Ensimmäisen tein 14.10.2022 ja se löytyy tästä: Kruununhaka vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi)

Toisen kuvapainotteisen kirjoituksen tein Krunikasta 1.1.2023 ja se on tässä: Kruununhaka vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Kolmas blogini valmistui 1.3.2023 ja se on tässä: Kruununhaka vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Neljäs blogini ilmestyi 26.4.2023 ja se löytyy tästä: Kruununhaka vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi)

Laitan yhden sopimuskumppanini mainoksen tähän loppuun. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa! Mukavahan se on tehdä tilauksia kotisohvalta käsin!

*

Offerilassa on satoja eri mahdollisia juttuja, kuten esimerkiksi parturia, auton pesua, kauneushoitoa ja vaikkapa mitä. Tässä on sinulle pikaratkaisu, kun et tiedä, mitä ostat synttärilahjaksi lyhyellä varoitusajalla tai kun haluat yllättää ystävän. Täältä löytyy lahjakortteja lähiliikkeisiin asuit missä päin Suomea tahansa. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.