Roihuvuori vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Roihuvuori on osa-alue, joka kuuluu Herttoniemeen. Se sijaitsee Strömsinlahden ja Porolahden rannalla, joista on kuvaa tässäkin koosteessani. Tämä viides kuvapainotteinen blogini käsittää aika paljon vanhoja valokuvia vuodelta 1960, jolloin muuttorumba Roihuvuoreen taisi olla vilkkaimmillaan. Istvan Racz on ansiokkaasti kuvannut noita muuttoja, jotka voidaan mielikuvissa siirtää minne päin Suomea tahansa. Sota-ajan suuret ikäluokat alkavat olla perheen perustamisen vaiheessa. Uusia asuma-alueita syntyy ja kaupunkilaistuminen on päässyt vauhtiin.

Laitan blogini loppuun linkit kaikkiin aiempiin kirjoitelmiini Roihiksesta. Kuvia on nyt koossa 60 kappaletta ja niistä alkaa saada jonkinlaista kokonaiskuvaa, mikä on ollut yksi tarkoituksenikin. Olen jakso kerrallaan asetellut satunnaisia kuvia vanhimmasta nuorempiin järjestyksessä aina 12 valokuvaa kerrallaan.

Porolahden kansakoulun piha

Porolahden kansakoulu valmistui vuonna 1956 Roihuvuoren uuden asumalähiön lapsia varten. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Karttunen ja Leppämäki. Tämän kuvan kansakoulun piha-alueesta on ottanut Heikki Havas vuonna 1957. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ostoskeskuksen alue

Heino Parkkari  on kuvannut Roihuvuoren ostoskeskuksen aluetta vuonna 1958. Keskellä on vuonna 1956 valmistunut osa, Elannon myymälän rakennus. Takana on Lumikintie 4 ja Vuorenpeikontie 3 rakennuksia sekä Lumikintie 6. Oikealla on Roihuvuorentie 30 – Lumikintie 2.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Muutto Roihuvuoreen

Vuonna 1960 oli suurta muuttoliikettä Roihuvuoressa. Saamme iloksemme nähdä valokuvaaja Istvan Raczin ottamia kuvia enemmänkin tältä vuodelta. Hän on Unkarissa syntynyt ja Herttoniemessä asuvana hän on usein käynyt kuvaamassa myös Roihuvuoressa. Tämä ja kaikki muutkin Istvanin tulevat kuvat ovat Museoviraston kokoelmista peräisin. Tässä kuvassa on muutto meneillään. Taloa ei ole tiedostossa mainittu, mutta itse jonkin verran Roihuvuoressa vierailleena arvelisin kyseessä olevan Vuorenpeikontie 3. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Muuttoa portaikossa

Tänäkään päivänä ei ole hissejä Vuorenpeikontie 3 rakennuksessa. Kerroksia on sentään neljä, joten on se melko hikinen urakka muutella. On se myös melko mahdoton paikka vieraillakin, jos on vanhemmista kylässä kävijöistä kyse.  Tämäkin kuva on Istvan Raczin ottama. Alempana oleva mies on saanut vielä pinnistyksien ja ponnistuksienkin keskellä iloisen ilmeen kasvoilleen.

Valintamyymälä Roihuvuoressa

En tiedä tämän valintamyymälän sijaintia Roihuvuoressa, mutta uskoisin sen olevan tässä ostoskeskuksessa, josta juuri oli yksi kuvakin. Täälläkin on Istvan Racz kameransa kanssa ollut vuonna 1960.

Muuttokahvit

Nyt on jo muuttajilla iloista ilmettä kasvoillaan. Tavarat on ehkä saatu jo sisään asuntoon ja hienosäätöjärjestelyt ovat menossa. Se on kahvin paikka. Toivottavasti tarjosivat Istvanillekin.

Perhe keittiössä

Muuttoa Roihuvuoreen on edelleen kuvissa, joita Istvan Racz on vuonna 1960 ottanut. Perhe on pikku hiljalleen kotiutumassa ja pihalta ja naapureista löytyy varmasti lapsille uusia leikkikavereita.

Suutarilla Lumikintiellä

Lumikintie 4 kellarissa vaikutti suutari T:mi Harinen. Sielläkin on Istvan Racz käynyt kameransa kanssa paikalla.  Tämäkin kuva on Museoviraston kokoelmista.

Kerrostalon pyykkitupa

Tässä saamme olla kuvan myötä roihuvuorelaisen kerrostalon pyykkituvassa. Samanlaisia pesukoneita oli tuon ajan pesutuvissa kautta maan. Urbanisoitumista oli kautta maan, koska isolapsisista perheistä hyvin paljon nuoria meni jatkamaan koulujaan kaupunkeihin ja sitten heitä opiskelun kautta siirtyi paljon yliopistokaupunkeihin. Tämäkin kuva on otettu vuonna 1960 Istvan Raczin toimesta. Kuva on Museovirastosta.

Porolahden kirjasto

Porolahden kirjasto aloitti toimintansa vuonna 1958. Kuva on otettu vuonna 1960. Tuntuu siltä, että Roihuvuoreen tällöin muuttaneilla oli monet asiat jo valmiina. Oli koulua, valintamyymälää, kirjastoa, suutaria ja muuta vastaavaa. Kun esimerkiksi Kontulan asuttamista seuraa, niin siellä tuli monet tärkeät asiat viiveellä jälkeen päin.

Strömsinlahti

Kari Hakli on vuonna 1969 kuvannut Strömsinlahtea. Vastarannalla on Strömsin kartanon päärakennus. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

 

Maisemaa Porolahden perukoilta

Simo Rista on kuvannut maisemaa Porolahden perukoilta kohdasta, johon myöhemmin rakennettiin kanava Strömsinlahteen. Kuva on otettu Porolahtea pitkin lounaaseen. Taustalla erottuva talo on Väylänrinne 4.  Ajankohta on kuvassa vuosi 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ensimmäisen kuvapainotteisen kirjoitelmani Roihuvuoresta tein 14.12.2022. Se löytyy tästä linkistä: Roihuvuori vanhoissa kuvissa – Mannari (blogaaja.fi). Toisen blogini tein 4.2.2023 ja se löytyy tästä: Roihuvuori vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari (blogaaja.fi) . Kolmannen blogin tein 23.3.2023 ja se on tässä: Roihuvuori vanhoissa kuvissa kolmannen kerran – Mannari (blogaaja.fi). Neljännen blogin tein 12.6.2023 ja se löytynee tästä: Roihuvuori vanhoissa kuvissa neljännen kerran – Mannari (blogaaja.fi).

Laitan tähän yhden sopimuskumppanini mainoksen. Klikkaa kuvaa ja katso, kuinka huikeita tarjouksia sieltä löytyy!

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.